آخرین اخبار

رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه این انجمن با شورای عالی آرد و نان، مراوداتی درخصوص بهبود کیفیت نان داشته است گفت: دستگاه‌های مسئول خیلی حاضر نیستند مداخلات جدی‌ برای رفع اشکالات اساسی پخت نان در کشور کنند. به دلیل اینکه نان جزو غذاهای مصرفی پایه‌ در کشور است، سازمان‌های نظارتی برخوردهای ملاحظه‌گرایانه می‌کنند و قاطع برخورد نمی‌کنند.

به گزارش زنان کویر ،  زمان زیادی نمی‌گذرد از موقعی که اعلام شد قرار است " نان گران شود." می‌گفتند این افزایش قیمت بنا به درخواست و گله و شکایت نانوایان از ارزانی قیمت نان و عدم‌ تغییر قیمت توسط ستاد تنظیم بازار صورت می‌گیرد. بالاخره شکایت‌ها باعث شد این ستاد با افزایش قیمت 15درصدی این محصول موافقت کند، هرچند که نانوایان درخواست افزایش 30 درصدی را داشتند.

 

قرار بود افزایش قیمت نان از اول آذر اجرایی شود و گرانی نان در هر استان نیز متفاوت باشد که نارضایتی دو طرف یعنی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نان از این افزایش قیمت، سبب شد فعلا این مصوبه متوقف شود تا مورد بررسی مجدد قرار گیرد.

 

اما از گرانی و ارزانی نان که بگذریم، می‌رسیم به کیفیت نان. راستی نان در کشور ما با چه کیفیتی تولید می‌شود؟! آیا بهتر نیست مسئولان ابتدا به جای قیمت نان، تصمیماتی اساسی در مورد بهبود کیفیت آن بگیرند؟!

 

در مورد کیفیت تولید نان در کشور با جلال الدین میرزای رزاز رئیس انجمن تغذیه ایران گفتگویی کردیم. وی اظهار داشت: به طور متوسط سرانه مصرف نمک در کشورمان، ۱۲ گرم در روز است درحالی که این سرانه در دنیا بین ۴ تا ۵ گرم تعریف شده است. باتوجه به مصرف بالای نمک در نان، می‌توان گفت ما روزانه حد نهایت مجاز مصرف نمک که ۵ گرم است را فقط از نان می‌گیریم.

 

رئیس انجمن تغذیه ایران تصریح کرد: بنابراین سیستم‌های بازرسی بر پخت نان در کشور، باید تلاش کنند این مقدار را به نصف و یا کمتر کاهش دهند زیرا نان جزو لاینفک سفره‌های ایرانی و با هر قشر درآمدی به شمار می‌آید و کم کردن نمک نان، در تامین سلامت مردم بسیار تعیین کننده است.

 

وی در رابطه با استفاده از مواد افزودنی غیرمجاز در نان، گفت: متاسفانه باوجود پیگیری‌های زیاد انجام شده، هنوز هم از جوش شیرین و مواد دیگری استفاده می‌شود تا خمیر زودتر عمل آورده شود البته سیستم‌های بازرسی موفقیت خوبی را در کنترل این موضوع داشته‌اند اما کافی نبوده است و حمایت‌های قانونی بیشتری را برای جلوگیری از تخلفات می‌طلبد.

 

میرزای رزاز عنوان کرد: به دلیل اینکه نان جزو غذاهای مصرفی پایه‌ در کشور است، سازمان‌های نظارتی مجبور به برخوردهای ملاحظه‌گرایانه هستند و قاطع برخورد نمی‌کنند درحالی که برای یکبار باید برخوردهای قاطع با متخلفینی که با سلامت مردم بازی می‌کنند، صورت بگیرد.

 

رئیس انجمن تغذیه ایران یادآور شد: پیشگیری از جداسازی سبوس از گندم و تبدیل آن به یک ماده کم‌ارزش غذایی که نهایتا نان سفید تولید می‌شود، نیازمند یک اصلاح کلی در سیاست است برهمین اساس، متخصصان تغذیه در شهر شیراز، طرح استفاده مردم از آرد کامل و سبوس‌دار را به صورت پایلوت آغاز کرده‌اند و درحال عادت دادن مردم به خوردن نان سبوس‌دار هستند. باتوجه به اینکه طعم نان سفید بهتر از نان دارای سبوس است متخصصان تغذیه در طرح مذکور، از روش‌های مختلفی برای طعم‌دار کردن و بهتر کردن روش‌های پخت استفاده کرده‌اند. این طرح که بصورت پایلوت در شهر شیراز در حال انجام است با استقبال مردم روبه‌رو شده و تلاش ما فراگیر کردن چنین طرح‌هایی است تا نانی که به دست مردم می‌رسد از آرد گندم کامل تهیه شود.

 

وی با بیان اینکه انجمن تغذیه ایران موافق مصرف نان‌های سفید از گندمی که همه مواد مغذی آن استخراج می‌شود نیست، افزود: طبیعی است که وقتی مواد مغذی گندم از آن گرفته می‌شود، مواد ناسالم دیگری مانند رنگ و طعم دهنده‌ها افزوده می‌شوند. از طرفی درجه حرارت مستقیم و غیرمستقیم هم یکی از مشکلات پخت نان در کشور است. برخلاف باور عمومی مردم که نان‌های برشته را بهتر می‌داند نان برشته سرشار از ماده‌ای به نام آکریلامید است که سرطانزاست بنابراین باید در روش‌های پخت هم تجدیدنظر شود.

 

گفتنی است؛ عدم تامين نظر دولت در پائين نگهداشتن قيمت نان، عدم تمايل کارگران به کار در نانوايي به دليل طولاني بودن ساعت و سختي کار، افزايش تقاضا در ساعات معيني از روز، عدم مهارت کارگران و پائين بودن راندمان توليد، عدم امکان رعايت مسائل بهداشتي به طور کامل، عدم وجود رقابت براي بهبود و کيفيت نان و بالا بودن ضايعات نان از جمله مشکلاتی است که تولید نان به روش سنتی با آن مواجه بود.

 

برای پیشگیری از ضایعات نان، راهکارهای مختلفی وجود دارد، مانند اجباري کردن استاندارد نان‌هاي سنتي، آموزش هدفمند و مستمر مديريت و كاركنان واحدها، تثبيت كارگران در واحدهاي نانوايي، بهبود كيفيت و يكنواخت نمودن آردها، متناسب نمودن ميزان سهميه هر واحد نانوايي با توان توليد، استاندارد کردن ماشين آلات توليد نان و ايجاد رقابت سالم در واحدها براي توليد نان با كيفيت مناسب را از جمله این راهکارها برشمرد.

طنین یاس

انتهای پیام/

دیدگاه شما

منهاج
زنان کویر