به گزارش زنان کویر ، فتنه از مادهٔ «فِتْن» به معنای داخل نمودن طلا در آتش است، و به معنای داخل نمودن انسان در آتش نیز آمدهاست. کلمه «فتنه» در قرآن به معناهای گوناگون آمدهاست. به معنای عذاب، محصول عذاب، آزمایش و امتحان و واقع نمودن خود یا دیگران در عذاب.
جعفر سبحانی میگوید: فتنه گاهی به معنای شورشهای کور به کار میرود که نه هدف مشخصی دارند و نه مقدس هستند. گاهی به معنی انقلاب اسلامی به کار میرود.
*آیات و روایات پیرامون فتنه
در قرآن در موارد مختلفی و با معانی مختلفی از عنوان فتنه استفاده شده است:
و با آنان بجنگید تا فتنهای بر جای نماند و دین یکسره از آن خدا گردد پس اگر بازایستند قطعاً خدا به آنچه انجام میدهند بیناست.
و بدانید که اموال و فرزندان شما فتنه هستند و خداست که نزد او پاداشی بزرگ است.
علی بن ابیطالب(ع) دربارهٔ فتنه گفتهاست:
در فتنهها مانند شتر دو ساله باش که نه پشتی دارد تا دیگران از او سواری بگیرند و نه پستانی دارد تا دیگران از او شیری بدوشند.
با احتیاط و بصیرت گام بردارید، به هنگام برخاستن گرد و غبار حادثههایی که نمیتوان به درستی واقع آن را درک کرد و در هم پیچیدن فتنهها به هنگام تولد نوزاد آن و آشکارشدن باطن آن و برقرارشدن قطب و مدار آسیای آن؛ فتنههایی که از مراحل ناپیدا آغاز میشوند و به مرحله شدید و روشن میرسند. رشد آنها مانند رشد نوجوان و آثار آن مانند آثار سنگ سخت و محکم است. ستمکاران آن را با پیمانهایی که دارند از یکدیگر ارث میبرند.
انحراف به راست و چپ مایه گمراهی است و راه وسط و مستقیم همان جاده حق است و قرآن و آثار نبوت بر همین راه است.
دیدگاهی دربارهٔ فتنه در حدیثی از محمد بن علی بن موسی، معروف به جواد، امام نهم شیعیان:
برای جلوگیری از تحریف حوادث مهم تاریخی، باید این حوادث را به درستی شناخت و آنها را بازخوانی کرد. اکنون جریان فتنه و طرفداران آن، به شکلهای گوناگون تلاش میکنند تا این حادثه تلخ و مخرب در مقطعی از تاریخ انقلاب اسلامی را تحریف کنند و از این طریق، عوامل فتنه را تبرئه کرده و زمینههای بازگشت آنان به صحنه سیاست را فراهم آورند. فتنهگران و حامیان این جریان، علاقهمند به فراموششدن حوادث سال ۸۸ هستند و با تظاهر به ضرورت تحکیم وحدت در جامعه، با بازخوانی و کالبدشکافی فتنه ۸۸ بهمثابه یک مسئله اختلافی در جامعه مخالفند. آنان از تبیینکنندگان فتنه با عنوان «کاسبان فتنه» یاد کرده و معتقدند، چه ضرورتی دارد که مسائل سال ۸۸ که برای کشور خسارتبار بود، مرتب بازخوانی شود. همانطور که اشاره شد، بازخوانی و کالبدشکافی فتنه، برای درسآموزی و عبرتگیری، با هدف پیشگیری از وقوع فتنههای بزرگتر یک ضرورت است. این بازخوانی و کالبدشکافی، باید منطقی و مستدل و دارای رویکرد تبیینی باشد.
*شيوه رويارويي با فتنه ها ازديدگاه امام علي (عليه السلام)
براي بررسي دقيق راه هاي رويارويي با فتنه ها ازديدگاه امام علي (عليه السلام) ، وظايف سه ركن جامعه ، يعني رهبري (حكومت) ،خواص ، و مردم را جداگانه بيان مي شود.
الف )رهبري
دو ويژگي در رهبري جامعه اسلامي براي برخورد با فتنه ها در خور اهميت است:يكي ، شناخت دقيق جامعه و فتنه هاي هم بستر با آن ؛و ديگري ، جسارت و شجاعت در مقابله با آنها ، رهبري در هرم قدرت جامعه اسلامي ، جايگاه والا و خطير دارد و هر عمل و سخن رهبر ، در مقام پيش برنده اجتماع مسلمانان ، بسيار مهم است . از اين رو ، بينش استوار و شناخت همه جانبه و صحيح از عوامل فتنه ، شرط لازم و اساسي براي رهبري خردمندانه جامعه اسلامي است .
در هجوم اموال فتنه ها كه هر كدام به سويي پيش مي روند ، قدرت تفكر ، تدبر و اراده و عمل رهبري ، مي تواند تلاطم امواج را فرو نشاندو كشتي توفان زده جامعه اسلامي را به ساحل آرامش رساند.
ب) مردم
مردم ،ركن اصلي و واحد ضروري تشكيل دهنده اجتماعند كه در دگرگوني هاي اجتماعي نقش اساسي دارند . هر چه افراد جامعه ، با نشاط تر ، پويا تر و هوشيارتر باشند ، جامعه ، سريع تر مسير پيشرفت را خواهد پيمود و كمتر دچار فتنه ها مي شود. اكنون پرسش اين است كه وظيفه مردم در رويارويي با فتنه ها چيست؟ با توجه به گستردگي و پيچيدگي فتنه ، شناخت و تجزيه و تحليل لايه هاي زيرين و دروني آن ،به طور معمول ، براي مردم دشوار است . از اين رو ،بايد با احتياط با آن روبرو شوندو تا آنجا كه مي توانند دامن خودرا از آن بركشند و به همراه رهبر عادل و زمان شناس جامعه اسلامي حركت كنند. البته اين، به معناي بي توجهي نسبت به حوادث روزگارو آنچه در جامعه مي گذرد ، يا به سر بردن حالت خمودگي نيست ، بلكه منظور ،فتنه گريزي است و اينكه پيش رفتن به سوي فتنه و خود را در آتش آن افكندن ، ناپسند است.
ج) خواص
خواص و نخبگان ، حلقه واسطه ميان مردم و رهبري و حكومت را تشكيل مي دهند . آنان هر چه درايجاد رابطه دو جانبه ميان توده مردم و نهاد حكومت بيشتر بكوشند ،
نقش حقيقي خويش را بهتر ايفا كرده اند. خواص ، يعني كساني كه درك و بينش و آگاهي بالاتري نسبت به ديگران دارند ، وظيفه اي سترگ بر دوش مي كشند ؛ چرا كه وظيفه و كاركردي دو گانه ، بر عهده دارند. ازيك سو بايد در دفاع از حريم رهبر بكوشند و مردم را براي حمايت از نظام ، بسيج كنند،به پيوند رهبر و ملت بينديشند و مردم را به آينده جامعه اميدوار سازند؛ از سوي ديگر ،نيازها و خواسته هاي ملت را به رأس هرم ،يعني رهبر جامعه انتقال دهند ، نارسايي ها و نابساماني ها را گوشزد ، و بر اوضاع نظارت كنند. وظيفه ديگر خواص و نخبگان ،آن است كه همچون ياري دلسوز و ناصحي امين ،دركنار رهبري بمانند و در هنگامه هاي سخت ،بازوي پرتوان او باشند . وي را از جريان امور، خواسته هاي مردم و تحولات جامعه آگاه سازند و بر ستم و بي عدالتي در نهان و آشكار بخروشند و اين گونه ، هم با فتنه ها و فتنه گرها مبارزه كنند و هم پيدايش زمينه ها و اسباب آن پيش گيري كنند.
*فتنه ها بعد از پیرزوی انقلاب
وقوع و بروز فتنه بعد از پیروزی انقلاب اسلامي قابل پیشبینی بود؛ انقلابي كه از بدو تأسيس در تعارض جدي با منافع قدرتهاي سلطهگر در شرق و غرب عالم قرار گرفته و از اين جهت، قطعاً جامعهاي كه بر بستر دو شعار اصلي استقلال و آزادي، سعي و همت اصلي خود را معطوف تأسيس نظامي به شكل جمهوري و با ماهيت اسلامي مي كند، طبیعی است درگير و دار فتنههاي مختلف امنيتي، نظامي، اقتصادي، سياسي و فرهنگي دشمنان قرار گيرد.
* نقش مردم در خنثی سازی فتنهها
زمانی که تاریخ جمهوری اسلامی را ورق میزنیم به سه فتنه برمیخوریم که همواره سران آن کوشیدهاند به نظام مقدس جمهوری اسلامی ضربه بزنند، اما هر سه بار با ورود مردم به صحنه با شکست مواجه شدهاند. از همین رو میتوان گفت حضور حداکثری مردم در صحنه، مهمترین پادزهر فتنهها در طول تاریخ جمهوری اسلامی بوده است چرا که هربار فتنهگران کوشیدهاند نظام را با چالش جدی روبرو کنند، مردم با روشنگری ولی فقیه پا به صحنه گذاشته و سران فتنه را ناکام گذاشتهاند. در ادامه به سه نمونه از فتنههای مهم تاریخ جمهوری اسلامی، یعنی فتنه بنیصدر، فتنه 18 تیر 78 و فتنه 88 اشاره میشود که هر سه با حضور پررنگ مردم در صحنه خنثی شدند.
* عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:
دکتر محمد حسین صفار هرندی بیان کرد : کلید عبور از فتنهها بصیرت بوده و اگر نگاه به درون باشد، کلید حل تمام مشکلات در دستان مسؤولان است که میتوان از آن برای توسعه و پیشرفت کشور استفاده کرد.
* کریمی قدوسی:
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت:فتنه ها را باید با روشنگری خاموش کرد، زیرا هر جا روشنگری باشد دست فتنه انگیزان کوتاه می شود.
*نقش سپاهاسداران انقلاب اسلامی در مهار فتنه ها
اصولاً نیروهای مسلح در نظامهای سیاسی با هدف پاسداری از تمامیت ارضی و استقلال نظامها تشکیل میگردد اما در نظام جمهوری اسلامی بر اساس اصل ۱۵۰ قانون اساسی فلسفه و کارکرد وجودی سپاه، پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن تلقی گردید.
راهبرد بیثباتسازی، آشوب آفرینی و برپایی غائلهها و فتنهها و نیز حرکتهای تجزیهطلبانه در طول سه دهه گذشته همواره در دستور کار آمریکاییها و دیگر دشمنان جمهوری اسلامی بوده است و سپاه بر اساس رسالت پاسداری از انقلاب و دستاوردهای آن، هر عرصهای از کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی که بر اساس تهدیدات سخت، نیمه سخت و نرم به خطر بیفتد عملاً خود را موظف به دفاع و مقابله با آن میداند. به همین جهت دشمنان خارجی و نیز مخالفان و معاندان داخلی هم در نقطه مقابل سعی در تخریب این نهاد مؤثر در حفظ و حراست از انقلاب و نظام اسلامی میکند که البته هدف اصلی آنها هم از شدت بخشیدن به تخریبها علیه سپاه خارج کردن سپاه از میدان رویارویی با دشمن میباشد. در فتنه ۸۸ و در جریان انتخابات ریاست جمهوری دهم و حوادث پس از آن نمونه بارز هوشمندی، تلاش و مقابله جدی سپاه با فتنه برای دفاع از نظام جمهوری اسلامی را شاهد بودیم.
اکنون دشمنان و بدخواهان به خوبی فهمیدهاند آن مجموعهای که به طور سازمان یافته وجود دارد و میتواند انقلاب را در مقابل خطرات حفظ کند سپاه پاسداران است. البته این به معنای نادیده گرفتن سایر مجموعهها نیست لکن سپاه به خاطر فلسفه وجودی خود برای دفاع از انقلاب کارایی خود را نشان داده است و این واقعیتی است که دوست و دشمن به آن معترف هستند.
طبیعی است وقتی که سپاه از چنین قابلیتی و ظرفیتی برخوردار باشد گروههایی که خواستههای نامشروعشان در جهت براندازی نظام قرار دارد این مجموعه را مزاحم خواستههای شوم خود میبینند و برای آنکه ضریب موفقیت خود را بالا ببرند در اقدامات مقدماتی خود تضعیف چنین نهادی را در دستور کار خود قرار میدهند. آنها به خوبی میدانند تا موقعی که سپاه از پایگاه مردمی برخوردار است شکست ناپذیر باقی خواهد ماند.
* آيتالله جنتي، رئیس مجلس خبرگان رهبری
فتنه را بشناسيد و بشناسانيد به مردم ، غافل نشوید از اين مسئله که این مهم ترین مسأله ما است . این که مقام معظم رهبری فرمودند فتنه خط قرمز ماست را از خاطر نبرديد، ایشان بیش از 100 بار دقيقاً کلمه «فتنه» را به کار بردند و در اين باره سخن راندند، هنوز هم نسبت به فتنه حساسيت دارند. فتنه مسئله سادهاي نبود.
*مهار فتنه
مهار فتنه بی شباهت به مهار آتش نیست، همچنان که آتش نشان ها سعی می کنند ابتدا آتش را مهار و سپس کانون آتش را خاموش کنند، در قضیه فتنه هم نباید به گستره آن دامن زد و در دام طراحان فتنه گرفتار شد که چنین وانمود می کنند که جمعیت کثیری از ملت، طرفدار آنان هستند. به تعبیر روشن تر در مبارزه با فتنه باید سیاست دفع حد اقلی و جذب حد اکثری را در پیش گرفت، زیرا چه بسا، بسیاری از افراد در شرایط اولیه پیدایش فتنه، ناخواسته فریفته آن شوند اما به تدریج و با روشن شدن ابعاد فتنه، غالباً از آن تبری می جویند و در نتیجه سردمداران فتنه منزوی می شوند.
*ترفند های فتنه گران
القای شبهات، تحریک احساسات مردم، ایجاد شکاف بین اقشار جامعه، ایجاد اختلاف بین دستگاه های مدیریت کننده کشور، شعار طرفداری از قانون و خلاف قانون عمل کردن، تحقیر ملت از طریق بزرگنمایی دشمن و چشم امید بستن به استکبار جهانی و تمسک به دشمن در رقابت های سیاسی داخل کشور، برخی از شیوه ها و توطئه های فتنه گران است.
حجت الاسلام و المسلمین پناهیان: هدایت های امام راحل و مقام معظم رهبری در طول تاریخ انقلاب همواره راهگشای برون رفت از دل فتنه ها بوده است.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطر نشان کرد: با حضور مردم در صحنه های مختلف انقلاب اسلامی دشمنان از طرح فروپاشی نظام از درون نا امید شده اند.
وی افزود: امروز انقلاب اسلامی به مرحله ای رسیده که مدلی را صادر خواهد کرد تا استکبار از درون دچار فروپاشی شود.
حجت الاسلام و المسلمین پناهیان گفت: امروزه دشمن در فتنه جدید خود از طریق مشکلات اقتصادی و معیشتی می خواهد سرعت حرکت انقلاب را آهسته کند و در چنین شرایطی مردم و نمایندگان مجلس وظیفه دارند از راه های قانونی مشکلات را پیگیری کنند.
وی افزود: کوچک کردن دولت ، مبارزه با فساد، کارافرینی به جای حقوق بگیری و سپردن امور به دست مردم وضعیت اقتصادی مردم را بهبود می بخشد.
*بیانات مقام معظم رهبری
هدف اهل فتنه چیست؟
اهل فتنه مايلند كه خشيت خودشان را، خوف از خودشان را در دل نخبگان و خواص، به جاى خشيت از خدا بنشانند؛ يعنى مايلند كه از آنها ترسيده بشود؛ «الّذين قال لهم النّاس إنّ النّاس قد جمعوا لكم فاخشوهم فزادهم ايمانا و قالوا حسبنا اللَّه و نعم الوكيل». يعنى اينكه دائماً دارند به ما ميگويند: آقا ! «إنّ النّاس قد جمعوا لكم فاخشوهم؛ مردم (لشكر دشمن) برای (حمله به) شما اجتماع كردهاند؛ از آنها بترسيد!»، جوابش همين است: «فقالوا حسبنا اللَّه و نعم الوكيل؛ خدا ما را كافی است و بهترين حامی ما است». نتيجهاش هم اين است: «فانقلبوا بنعمة من اللَّه و فضل لم يمسسهم سوء، به همين جهت، آنها از اين ميدان، با نعمت و فضل پروردگار بازگشتند، در حالی كه هيچ ناراحتی به آنها نرسيد». نتيجه اين احساس، اين درك، اين حقيقت روحى و معنوى همين است. بنابراين، بايستى اين شجاعت را داشت.
دوپهلو حرف زدن كمك به فتنه است
دوپهلو حرف زدن، كمك كردن به غبارآلودگى فضاست؛ اين كمك به رفع فتنه نيست، اين كمك به شفافسازى نيست. شفافسازى، دشمنِ دشمن است؛ مانع دشمن است. غبارآلودگى، كمك دشمن است. اين، خودش شد يك شاخص. اين يك شاخص است: كى به شفافسازى كمك ميكند و كى به غبارآلودگى كمك ميكند. همه اين را در نظر بگيرند، اين را معيار قرار بدهند.
باید گرهگشایی كرد
در حوادثِ فتنهگون، شناخت عرصه دشوار است، شناخت اطراف قصه دشوار است، شناخت مهاجم و مدافع دشوار است، شناخت ظالم و مظلوم دشوار است، شناخت دشمن و دوست دشوار است... بايستى گرهگشائى كرد؛ بايستى حقيقت را باز كرد، بايستى گرههاى ذهنى را باز كرد. و اين تبيين لازم دارد، يعنى همان كار انبياء؛ فصاحت و بلاغتى هم كه گفتهاند در بيان لازم است، بلاغتش به اين معناست.
ملت باتقوا، هرتوطئهای را خنثی میكند
ايران امروز، جوان امروز، تحصيلكردهى امروز، ايرانيان امروز، آنچنان وضعيتى دارند كه هر توطئهاى را دشمن عليه نظام جمهورى اسلامى زمينهچينى كند، به توفيق الهى توطئه را خنثى ميكنند. منتها توجه داشته باشيد؛ بايد تقوا پيشه كنيم. آنچه ما را قوى مي كند، تقواست؛ آنچه ما را آسيب ناپذير مي كند، تقواست؛ آنچه ما را به ادامه اين راه تا رسيدن به اهداف عاليه اميدوار مي كند، تقواست.
حضرت آیت الله خامنهای، ظهر امروز (سهشنبه/12/10/1396) در دیدار هفتگی با تعدادی از خانوادههای معظم شهیدان با اشاره به این واقعیت که دشمن همواره منتظر فرصت و رخنه برای ورود و ضربهزدن به ملت ایران بوده است، افزودند: در قضایای چند روز اخیر، دشمنان ایران با ابزارهای گوناگونِ در اختیارشان از جمله پول، سلاح، سیاست و دستگاه امنیتی همپیمان شدند تا برای نظام اسلامی مشکل ایجاد کنند.
طنین یاس
انتهای پیام/
دیدگاه شما